coolwolf / 04/11/2020

PrestaShop kullanım tecrübesi

Yazıya başlamadan bilgi seviyemi belirtmem gerekir. Php tabanlı bir altyapı ile çalışırken takıldığım yerlerin sebebi hakkında ipucu verecektir.

C#: iyi
PHP: iyi
PHP Framework yapısı: az
CSS: Eh işte
HTML: iyi

Uzun araştırmalar sonucunda, opencart ile prestashop arasında kaldım. Türkçe desteği, modül desteği vb. gibi kriterleri de arştırınca prestahop tercih ettim.

İlk etapta 90€’luk bir tema ile işe başladım. Temayı satın aldığım yer 2 ay sonsuz destek dediyse de, en basit talepelrime bile paralı ticket açması gerektiğini söyledi. Yani 2 ay destek vs. hak getire.

CSS konusunda iyi olmadığımdan zar zor birşeyler yapabildim.

Ardından konu geldi C# uygulamam ile prestashop arasında api ile ürün gönderme, güncelleme, sipariş indirme vb. gibi işlemleri yapmaya. İlk ve en büyük eksi puanı burada aldı prestashop. Bu kadar kötü tasarlanmış bir api yapısı görtmedim daha önce. Biraz araştırınca, apinin kolay kullanılabilmesi için ek modül satın alınabiliyormuş !!!!
Hani bu bedava bir uygulamaydı ????

Bir şekilde api konusunu tamamladım. Sıra ürün fiyatını güncellemeye geldiğinde, ÜrünID ve Fiyat bilgisini PUT ile gönderdim. Ardından ürün listeden kayboldu!! Veritabanından bakınca, sadece fiyat kısmının güncellendiğini, geri kalan bilgilerin varsayılan değerlerle değiştiğini gördüm. Varsayılan değeri olmayan alanlar da sıfırlanmış. Tabi ShopId, CategoryId vb. sıfırlandığı için ürün ekrandan kayboluyor. Bu bilgiyi öğrendikten sonra, fiyat güncelleme esnasında tüm ürün bilgilerini!! komple gönderecek şekilde düzenledim kodu. Bunun olmaması için de bir modül satın alınabildiğini öğrenmem uzun sürmedi :)!!

Bir sonraki boş vaktimde, kendi apimi yapıp, bu api ile doğrudan veritabanına yazmanın çok daha kolay olacağına karar verdim.

Bir şekilde bu aşamaları geçtik. Örnek ürünleri yükledikten sonra, sıra geldi siteyi derli toplu hale getirmeye. Statik sayfalara sitem.com/iletisim şeklinde se friendly link vermek istedim. Sürpriiiizzz !!! bunu yapamazsınız. siteniz.com/ID-FriendlyUrl şeklinde olmak zorunda. Yahu ne alaka, site benim. Vardır bir yerde bir ayarı deyip, aradım taradım ama nafile. Eğer Firendly Url’nizi ID’siz istiyorsanız modülü var. 60€ !!!!

Açıkçası bu aşamadan sonra prestashop kullanmamaya karar verdim.

Buraya da bu yazıyı yazıyorum ki, benzer araştırmayı yapacak arkadaşlar seçimlerini yaparken API kullanımı kolay mı, friendly url nasıl yapılıyor, hangi modüller paralı hangi modüller ücretsiz, ücretli modülleri Türkiyede satan var mı, satın alınan modüllerin desteği konusunda sorun yaşanıyor mu gibi bilgileri iyice araştırsınlar.